Je kind gemakkelijk afgeleid? Hoe kan je afleiding omzeilen om je te concentreren op school?

Gemakkelijk afgeleid?  Kinderen met ADHD ervaren een lager niveau van arousal of alertheid, wat betekent dat ze gemakkelijk worden afgeleid door interne en externe prikkels.
Hun manier van informatieverwerken verloopt hierdoor anders. Gebruik deze strategieën op school en thuis om de concentratie en het begrip te verbeteren.

kind snel afgeleid

Het probleem

"Mijn kind is snel afgeleid; hij concentreert zich niet en luistert niet."


Niet gefocust op het leren? Gemakkelijk afgeleid op school en tijdens het huiswerk? Een leerling met een aandachtstekortstoornis (ADHD of ADD) lijkt misschien niet te luisteren of aandacht te besteden aan de lesstof of mee te werken.

Hij kan dagdromen, uit het raam kijken of gefocust zijn op irrelevante geluiden of andere prikkels. Daardoor mist hij leerstof, instructies en aanwijzingen.

De reden

ADHD is niet alleen een onvermogen om op te letten - het is eveneens een onvermogen om je aandacht te controleren.

Kinderen met ADHD hebben een lager niveau van arousal in het brein, waardoor ze minder goed in staat zijn om afleidingen zoals lawaai in de gang, beweging buiten, of zelfs hun eigen innerlijke gedachten en gevoelens af te schermen.

Kinderen met ADHD hebben het bijzonder moeilijk om afleidingen te negeren wanneer een activiteit niet voldoende stimulerend is. Ze verliezen gemakkelijk hun concentratie.


De obstakels


Kinderen met ADHD hebben moeite om zich te blijven concentreren op lezingen of andere taken die langdurige mentale inspanning vereisen. Soms kan deze afleidbaarheid opzettelijk en vervelend lijken - wat dan tegen leerlingen met ADHD werkt om de hulp te krijgen die ze nodig hebben.

Opmerkingen als "Aarde aan Amy!" of "Waarom luister je nooit?" corrigeren dit aandachtstekort niet. Als kinderen beter zouden kunnen opletten, zouden ze dat doen! 

Lees verder en ontdek oplossingen in de klas en thuis om afleiding te stoppen en je kind te helpen zich te concentreren op zijn schoolwerk.

Allereerst is het belangrijk om te achterhalen welke prikkels voor het kind of de jongere het meest afleidend zijn. Dit kan aan de hand van een gesprek en observaties door ouders, leerkracht,... of aan de hand van een sensorisch profiel.


Een prikkelprofiel geeft inzicht in de wijze waarop iemand prikkels verwerkt en hoe sterk iemand op verschillende prikkels reageert. Een prikkelprofiel wordt opgesteld op basis van een in te vullen vragenlijst, al dan niet in combinatie met observaties en gesprekken met een hiertoe opgeleid professional, vaak ergotherapeuten zoals bij Praktijk Eigenwijs. Op basis van deze informatie kan er bepaald worden wat een kind nodig heeft om tot het juiste niveau van arousal te komen.

12 tips om concentratiestoornissen te beperken

Tips voor in de klas

1. Kies verstandig de zitplaatsen

Door kinderen met ADHD dicht bij de leerkracht en uit de buurt van deuren of ramen te houden, minimaliseer je mogelijke afleiding en behaal je de beste resultaten om geconcentreerd te blijven, tenminste als je te maken hebt met een kind dat te veel prikkels binnenlaat.

Er zijn ook kinderen die net afgeleid zijn als ze een geluid horen, maar niet kunnen thuisbrengen wie of wat dit geluid produceert. Deze kinderen zitten best achteraan in de klas zodat ze zich niet telkens moeten omkeren om de bron van het geluid te detecteren. 

2. Varieer in zitmeubilair of zithouding

Vaak wordt wiebelen en beweeglijkheid van leerlingen als iets negatiefs gezien.

Echter is dit vaak net een poging van de leerling in kwestie om zijn aandacht te reguleren en bij de les te houden! De mogelijkheid tot beweging, tot variatie zorgt net voor een verhoogde alertheid en helpt dus bij het opletten in de klas.

Men kan een stoel afwisselen met een wiebelkruk, zitbal, enz. daarnaast worden in het onderwijs gelukkig ook steeds meer statafels ingezet om net die nodige beweging mogelijk te maken. Let wel bij het gebruik van wiebelkrukken, wiebelkussens enz. dat er ook gewenning aan een prikkel optreed! Gebruik een dergelijk zithulpmiddel dan ook nooit langer dan 30 minuten aan één stuk. 

3. Zet spullen om te friemelen in.

Ook friemelen met kleine, niet storende spullen kan de alertheid reguleren. Denk aan wat je zelf doet tijdens een lange vergadering. Prul jij met je pen? maak je doodles? of ben doe jij aan knipperen?? 

Een eenvoudig prulletje zoals een paperclip, een steentje, een ring, een dopje, een lintje enz. kunnen naast de intussen gekende fidgets ook soelaas bieden.

LET wel OP om variatie in de friemelspullen aan te brengen. Eens iets gekend is, wordt het speelgoed en wordt de aandacht gericht op het ontdekken van nieuwe mogelijkheden met de spullen. Het is belangrijk dat enkel voelen en ( repetitief) aanraken van de spulletjes voldoende zijn om ons brein alert te houden zonder het af te leiden! 

4. Laat alle leerlingen hulpmiddelen tegen afleiding gebruiken

Om te voorkomen dat kinderen met ADHD worden uitgesloten, kan iedereen privacyschermen, oortjes of oordopjes proberen om afleiding te blokkeren bv. tijdens zittend werk of toetsen.

Dient wel opgemerkt te worden dat oortjes die geluiddempend werken enkel tijdens toetsen aan te raden zijn, daar ze anders net de gevoeligheid voor geluid kunnen verhogen. Dit laatste is uiteraard een ongewenst effect! 

5. Houd dingen interessant

Wissel heel interessante en minder interessante activiteiten af en houd, indien mogelijk, de lesperiodes kort of varieer het tempo van de ene les naar de andere. Make it Fun!

6. Speel in op verschillende leerstijlen

Gebruik een verscheidenheid aan strategieën en onderwijstechnieken om tegemoet te komen aan de vele leerstijlen van je leerlingen, zodat alle leerlingen de kans krijgen om de leerstof op te nemen op de manier waarop zij het best leren.

Denk hierbij aan zij die moeten doen en ervaren, maar ook zij die in beelden denken  biedt leerstof dus multi-sensorisch aan.

Alle lessen bevatten best visuele, auditieve en kinesthetische facetten info.

Geef leerlingen ook mogelijkheden om samen te werken, individueel en in groep.

7. Stuur bij in plaats van te berispen!

In plaats van een leerling die afgeleid is een standje te geven, kunt u hem bijsturen op een manier die hem niet in verlegenheid brengt.

Soms kan je een kind met ADD een vraag stellen waarvan je weet dat hij die kan beantwoorden en hem zo weer bij de les halen.

Een non-verbale aanwijzing geven, zoals dichtbij gaan staan en hem op de schouder kloppen kan het kind weer alerter maken. Geef aan welk gedrag verwacht wordt, in plaats van wat niet gepast is. 

Tips voor thuis: 

8. Een dagelijkse huiswerkroutine installeren

Sommige kinderen hebben behoefte aan een pauze tussen school en huiswerk of aan regelmatige pauzes tussen de opdrachten.
Anderen willen dan weer van het werk vanaf zijn en verder een “vrije” avond hebben. 

Zoek uit wat voor jouw kind het beste werkt om afleiding en uitstelgedrag te voorkomen. Maak samen in overleg afspraken die voor iedereen haalbaar zijn. 

9. Help uw kind met ADHD bij het ontdekken van de ideale werkomgeving.

Soms is de beste leeromgeving de keukentafel met muziek op de achtergrond. Zodat de alertheid hoog genoeg blijft en deze kinderen niet in gedachten afdwalen.

Voor anderen werkt muziek via een hoofdtelefoon als demper voor andere afleidende geluiden en nog anderen houden van een prikkelarme ruimte. Experimenteer tot je de ideale leerplek hebt gevonden.

10. Zet je kind op weg

Ga met uw kind zitten en zorg ervoor dat hij begrijpt wat er voor elke opdracht nodig is, dat hij het materiaal ter beschikking heeft en weet wat er moet gebeuren.

Kinderen met ADHD hebben vaak moeilijkheden met plannen en organiseren, help hen hierbij. Geef bijvoorbeeld aan welke deelstappen er doorlopen moeten worden om de taak tot een goed einde te brengen. Plan deeltaken samen in de agenda in. 

11. Houd toezicht als dat nodig is

De meeste kinderen met ADHD hebben toezicht van een volwassene nodig om zich aan hun taak te houden.

Naarmate de situatie verbetert en het kind volwassener wordt, kunt u van voortdurend toezicht overstappen op regelmatige controles om er zeker van te zijn dat uw kind zijn taken uitvoert.

Geef complimenten als het lukt om te werken. Het kan ook helpen om samen met iemand anders in dezelfde ruimte te werken. Dit stimuleert om verder te werken en vooral om de ander niet te storen. 

12. Geef korte pauzes tussen de opdrachten

Laat uw kind zijn benen strekken of een snack nemen als een opdracht is voltooid. Dit kan ervoor zorgen dat de werkdruk beter beheersbaar lijkt en de motivatie verhogen.

Wissel af met een activiteit waarbij geen informatie verwerkt moet worden. Uit een prikkelprofiel kan men afleiden welke prikkels voor je kind deugd doen en hoe het hen ook kan helpen om nadien weer met verhoogde alertheid aan de slag te gaan. 

Dit artikel bevat slechts enkele algemene tips.
Elk kind heeft uiteraard zijn eigen specifieke noden en krachten. Binnen Praktijk Eigenwijs werken  wij dan ook voor elk kind een eigen plan op maat uit.

Voor een afspraak, neem contact op via onze website




inge Bolckmans